Fenerbahçeli taraftarlar tarafından kurulan bu forum Tüm taraftar gruplarını ve Fenerbahçe insanlarını bir arada daha güncel ve aktif olması adına kurulmuştur. Tıkla ve Git
x

Fenerbahçe Platformuna Hoş geldiniz !

Tüm taraftar grupları tek bir yerde olsun.

veya Kayıt ol
Fenerbahçe Resmi Sitesi
Mail Adresimiz : info@fenerbahcem.org

Fenerbahçe Beko, Final Four Medya Günü düzenledi

Fenerbahce

Administrator
Yönetici

İtibar :

fbbeko_2024_yeni.jpg

Fenerbahçe Beko Erkek Basketbol Takımımız, EuroLeague 2024 Final Four Medya Günü’nü Basketbol Müzesi’nde düzenledi.

Fotoğraf çekimlerinin ve medya mensuplarına verilen röportajların ardından düzenlenen basın toplantısında Genel Menajerimiz Derya Yannier, Başantrenörümüz Sarunas Jasikevicius ve oyuncularımızdan Nigel Hayes-Davis ile Nick Calathes Final Four süreci ile ilgili şu açıklamalarda bulundu:

Genel Menajerimiz Derya Yannier: Fenerbahçe için Final Four’da olmak başarıdır ama Fenerbahçe Final Four’a kalıyorsa o kupayı kazanmak için de en büyük adaylardan biridir

“Fenerbahçe Beko’nun tekrardan Final Four’da olması vesilesiyle burada olmak mutluluk verici. Fenerbahçe Ailesi’nde üçüncü senem. Göreve geldiğimde ‘Fenerbahçe’yi tekrar ait olduğu yere Avrupa’nın zirvesine taşımak istiyoruz’ demiştim. Geçen sene Genel Menajerliğimin ilk senesinde şansız bir şekilde Final Four’un eşiğinden dönmüştük. 3-2 kaybetmiştik. Bu sene ise Final Four’a kalmak nasip oldu. Biraz da geçen sene yanımızda olmayan şans yanımızdaydı. Fenerbahçe için Final Four’da olmak başarıdır ama Fenerbahçe Final Four’a kalıyorsa o kupayı kazanmak için de en büyük adaylardan biridir. Berlin’de çok sayıda taraftarımız da yanımızda olacaktır. Önce yarı final maçını kazanarak, sonra da inşallah ikinci defa bu kupayı kazanmak en büyük hedefimiz. Sportif tarafının yanında bu organizasyon içerisinde birçok şey yapılıyor. Onların anlamlı hale gelmesi için önce sportif başarının gelmesi gerekiyor. Mutluyuz, huzurluyuz ama dünden daha fazla açız ve daha fazla çalışıyoruz."

Sezon ortasında yapılan Koç değişikliği hakkında

“Sezon ortasında Avrupa’nın sayılı koçlarından bir tanesi ile yolları ayırıp, bir başka Avrupa’nın sayılı koçlarından bir tanesi ile devam etmek elbette kolay karar değildi. Itoudis ile iki yıl önce bu yola girmiştik. Kadro yapılanmasına ve bazı hedefleri onunla oluşturmuştuk. Ona da bütün emekleri için teşekkür ederim. Bu kadronun kurulmasında ve bu projede onun da emekleri büyük. Bazen cesur kararlar almanız gerekebiliyor. Bu işin bir parçası. Dolayısıyla o anda böyle bir karar almanın doğru olacağına inandık. Yönetimimizde bu kararımızın arkasında durdu ve destekledi. Bu anlamda yönetime de teşekkür ediyorum. Zor anlarda bu desteği almak çok önemli. Jasikevicius ile iletişime geçtik. Açıkçası çok fazla alternatifimiz de yoktu. Yola onunla devam etmek istiyorduk. Kendisiyle bu anlamda hem yüz yüze hem telefonda epey mesai harcadık. Günün sonunda aynı sayfada birleşince bu kararı aldık. Çok şükür ki işler yolunda gitti. Türkiye Kupası’nı kazandık. Final Four’a kaldık. En önemli iki hedefimiz EuroLeague ve Türkiye Kupası hala önümüzde. Jasikevicius ile bu sene ve sonrasındaki yapılanmamız umarım bu şekilde devam eder.”

“İlk maçı kazandıktan sonra ben enteresan bir şekilde arkadaşlara, ‘Ben sanki Monaco’ya tekrar geleceğiz ve beşinci maçı biz kazanacağız’ diye hissettiğimi söylemiştim. Tahmin yapmayı da hiç sevmem ama böyle hissetmiştim. Sezon içinde Ataşehir’de iki maç kaybettik ve ev sahibi avantajını sonuna kadar hissedeceğimizi biliyorduk. Burada unutulmayacak iki maç atmosferi yaşadık. İlk maç önü atmosferi bütün Avrupa tarafından da konuşuldu. Burada bitirmek isterdik ama Monaco evinde maç kaybeden ve deplasmanda maç kazanabilen bir takım. Her maçın zor olacağını biliyorduk. Keşke dördüncü maçta bitirebilseydik ama biraz baskı, biraz sabırsızlık vs. Monaco’nun bize karşı olan direnci ve basketbol gerçekleri, o gün nasip olmadı. Maç sonu Koç’ta ve takımda hiçbir negatiflik yoktu. Kendi oyunumuzu oynarsak kazanabileceğimizi biliyorduk. Orada sonuna kadar mücadele nettik. Onlar da kazanabilirdi. Bu seviyelerde ufak detaylar belirliyor. Biraz da şans faktörü belirliyor. Bu takımla Saras’la birçok rekor kırıldı ve bu da son rekorla güzel bir son oldu. İlk defa bir deplasman takımı beşinci maçla Final Four’a kaldı. O anlamda güzel bir son oldu.”

Nick Calathes hakkında

“Seri biter bitmez oğluma ‘Monaco’yu yenebilir ve Mike James’i de tutabilirmişiz’ dedim. Nick Calathes konusunda birçok röportajda açıkladım ama yine söyleyeyim. Profesyonel hayatın içerisinde hele ki bizim pozisyonumuzda pozitif ya da negatif her an bir şeylerle karşılaşabiliyorsunuz. Benim doğruma göre önemli olan pozitif de olsa negatif de olsa bunu açık yüreklilik ve şeffaflıkla hem yüz yüze bakarak hem de gerektiğinde medya önünde bunu göğüsleyebilmek. Nick Calathes ile o zamanki durumumuzda yapılan planlamalarda başka bir yol seçilmişti. Biz bunu o zamanda söylemiştim. Yazın başından beri Nick belki de takımda en açık iletişimim olan oyunculardan bir tanesi. Bütün yaz boyunca her aşamada konuşuyorduk. Günün sonunda şartlar öyle denk geldi ve takımda kaldı. Herkes bu durumda bana şu soruyu soruyordu: ‘Nick nasıl tekrar tepki gösterecek, takımı sahiplenecek mi?’ O zaman da söylemiştim. Benim hayatımda gördüğüm en profesyonel sporculardan biri ve o kadar açık iletişim yapıyorduk ki kafasında en ufak pürüz hissetmiyordum. Nick özelinde en ufak bir şüphem yoktu. Saras geldikten sonra ayrı bir potansiyel problem daha ortaya çıkmıştı. Nick’in Barcelona’dan ayrılışı gibi vs. Saras’la anlaşırken, Calathes’in, Nigel’ın ve Sertaç’ın durumunu paylaşmıştım. Oyuncularla da Koç’un onlar hakkındaki planlarını paylaşmıştım. Kafalarında soru işareti yoktu. Hepsine şapka çıkarmak lazım çünkü geldikten sonraki süreci pozitife çeviren de onlar. Performans ve sonuç ortada. Hepsine tekrardan teşekkür ederim.”

Yarı final eşleşmesi hakkında

“Son senelerin en güzel Final Four’una aday bir süreç yaşayacağız. İki Yunan takımı basketbolun en önemli takımlarından, Real Madrid ve Fenerbahçe Beko. Hem seyirci hem rekabet açısından son yılların en heyecanlı Final Four’larından biri olmaya aday. Seyircili takımların olacağı Final Four’da maalesef dört takımın da elinde sınırlı sayıda bilet var. Bilet durumunda geri çevirmek zorunda kaldığımız taraftarlarımızdan özür dileriz. Durum bu. İlk rakibimiz Panathinaikos. Onlara da saygı duymak lazım. Yeni bir planlamaya girdiler. Başlarında Türk bir antrenör ile bu yola girdiler. Ergin Ataman’ı da tebrik etmek lazım. Türkiye’de yaptığı başarıları yurt dışında da tekrarlıyor. Panathinaikos ile ligde bir maçta kazandık, bir maçta kaybettik. Hem basketbol olarak hem de kadro kalitesi ve karakteri olarak bu eşleşmede şanslı olduğumuzu düşünüyoruz. Umarım sadece basketbolun konuşulduğu bir maç yaşarız. Yarı final serisinde şansımızın çok ciddi olduğunu düşünüyoruz. Finale kalırsak onu da o zaman konuşuruz. Bu kupayı en diğer üç takım kadar istiyor ve iddialı durumda.”

Hakem performansı hakkında

“Biz özellikle EuroLegaue yönetimi ve EuroLegaue hakemlerinin başında olan Sevgili Dani ile zaten sürekli irtibat halindeyiz. Sadece kazandığımız, kaybettiğimiz ve hataların olduğu maçlardan sonra değil genel olarak hakem seviyesini, hakem atamaları ve hakem hatalarını nasıl minimize ederiz ve bunları nasıl geliştiririz… Bunlar ciddi teknolojik yatırımlarla raporlanarak bizlerle de paylaşılıyor. Play off süreci çok duygusal ve hislerin yoğun olduğu bir serüven oluyor. Maç sonlarında da duygusal olarak bazı tepkiler verebiliyorsunuz fakat biz mümkün olduğu kadar sakin ve objektif kalmayı, tabii ki Fenerbahçe’nin haklarını sonuna kadar savunarak bu ilişkileri bu şekilde yürütmeyi tercih ediyoruz. Bütün play off süresince değerlendirmeleri kendileri ile paylaştık. Onlarda açık yüreklilikle hata olduğu zaman hata olduğunu dile getiriyorlar. Nasıl geliştirilebileceğini bizle paylaşıyorlar. Bu anlamda şeffaf bir iletişim var.”

“Genel hakem performansını Koç’la da çok değerlendirdik. Seri boyunca hatalar oldu. Bütün serilerde oldu. Bizim seride de oldu. Çok çok rahatsız olduğumuz bir durum ortaya çıkmadı. Tabii ki hatalar oldu ve bunu dile getirdik. Günün sonunda serinin galibine basketbol karar verdi ve Fenerbahçe Beko seriden galip ayrıldı. Umuyorum Final Four’da da güzel performanslar izleriz.”

Ekibe teşekkür

“Basketbolu her zaman sonuna kadar konuşuyoruz. Başarı geldikçe de konuşmak daha keyifli oluyor. Hepinizin nezdinde arka planda olan herkese tekrar tekrar teşekkür ediyorum. Sahnenin arkasında da çok büyük alın teri, emek ve çalışma var. Hem gelirlerin arttırılması hem pazarlama alanında yapılan işler, biletleme, saha içi aktivitesi vs derken çok ciddi emek harcanıyor. Bütün ofis arkadaşlarıma tek tek teşekkür ederim. Hepsinin ellerine sağlık, emekleri büyük.”

Başantrenörümüz Sarunas Jasikevicius: En büyük hedeflerimizden biri Final-Four’a kalmaktı

“Mutluyuz, sizleri burada görmek gerçekten çok güzel. En büyük hedeflerimizden biri Final-Four’a kalmaktı. Bunu da başardıktan sonra bir yandan da Türkiye Ligi Play-Off’ları başladı. İkisini de birlikte götürmemiz gerek.”
Calathes’in iki tane üçlük atmış olmasıyla başardık. Bütün arkadaşlarımı da onun sayesinde başarılı bir antrenör olduğumu söylüyorum. Rakip hiçbir zaman önemli değil, biz her maça aynı şekilde hazırlanıyoruz. Ergin Ataman’ı da çok iyi tanıyoruz ve çok fazla karşılaştık kendisiyle. Bu Fenerbahçe Beko – Panathinaikos maçı olacak. Oyuncularda aynı şekilde birbirleriyle karşılaşacak. Burada ki amacımız oyuncuları en iyi pozisyona getirebilmek ve karşı tarafın bize nasıl zarar verebileceğini hesaplamak. Aynı şekilde bizim de onlara karşı nasıl zarar vereceğimizi planlamak.

Berlin’i aslında çok fazla düşündüğümüzü söyleyemem. İki tane Türkiye Ligi maçı oynadık. Şimdi de Play-Off’lar başlıyor, kafamızın içinde bazı düşünceler var ama en büyük endişemiz önümüzde iki tane Türkiye Ligi maçı var. önce onlara hazırlanmamız gerek. İki tane farklı kadroyla çalışıyoruz. En önemli şeylerden biri de oyuncuları formda ve diri tutmak. Tabii ki de rakiple ilgili detayları daha sonra çalışmaya başlayacağız.
İlk önce kendi tecrübelerimize bakarak anlamaya çalışırsınız, neden takım zorlanıyor, neden bazı sorunlar yaşıyor, neden bazı konularda iyi, bazılarında o kadar değil ona göre de gerekli dokunuşları yapmaya çalışıyoruz. Ribauntlarda çok geliştik ama savunmada yeterince geliştiğimizi inanmıyorum, aksine hücumda da bu kadar iyi gelişeceğimizi beklemiyordum.

Açıkçası dediğim gibi hislerimize göre aksiyonlar veriyoruz. Tabii ki analizler yapıyoruz gün ve gün ilerliyoruz farklı gelişmeler oluyor. Hiçbir zaman bitmeyen bir hikaye aslında bu. Bağ hemen kurulmuyor bazılarıyla çok konuşmak gerekiyor, bazılarıyla daha doğal bir şekilde olabiliyor. Veteran oyunculardan oluşan bir takım olduğumuz için çok şanslıyız, çok fazla antrenör ve çok fazla sistemle çalıştıkları için adaptasyon zor olmadı, yavaş yavaşta bağ oluşturmaya başladık ve iyi bir koçu olan takımı devraldım.

Tabii ki çok büyük çılgınlık, değişik duygular. Zalgiris de büyümüş olmama rağmen Panathinaikos’tan daha fazla bir takımı sevebileceğim pek mümkün değil. Yazlarım Yunanistan’da geçiyor, eşim Yunan çocuklarım yarı Yunan. Panathinaikos ile ne zaman karşılaşsak benim için duygusal bir durum oluyor ve şimdi de Final-Four da olacaklar ama benim işime odaklanmam, kupayı kazanmak için de duygularımı bir yana almam gerekiyor. En önemli şey ritim, Monaco’da çok formdaydık aynı form gerekiyor. Orda çok süre alan oyuncuları dinlendirdik ama şimdi onlarında oynaması gerekiyor.

Taraftarlarımızın hazır olmalarını istiyorum. Biliyorum çok büyük bir bilet sorunu var ve umuyorum ki bilet bulabilirler. EuroLeague için de çok zor oldu bu sene, üç tane çok kalifiyeli taraftarı olan eşleşmeler oldu. Berlin’de yaşayan Türk’ler umarım bir şekilde salona girmeyi başarabilirler.

Çok çalışmak gerekiyor hep bir fırsatı yakalamak gerekiyor EuroLeague’de. Monaco’da çok başa baş bir süreç yaşadık ve büyük bir şans elde ettik bunu da bir fırsata çevirmek gerekiyor. Aslında bu hep devam eden bir tartışma, Final-Four güzel bir organizasyon ve hafta sonu etkinliği ama daha farklı bir yaklaşımlar da olabilir. Çok fazla maç oynanıyor, oyuncuların üstünde çok fazla bir yük var, şimdi bir de Play-in oldu. İki maç daha fazla oynuyorlar. Aynı zaman da yerel liglerde devam ediyor onlarla da çakışıyor. Bu tartışma devam eder çünkü çok fazla artısı ve eksisi var. Daha az maç olsa oyuncuların üstünde daha az yük olur ama bu tabii ki çok fazla mümkün gözükmüyor."

Oyuncumuz Nigel Hayes-Davis: Bu güzel başarıyı elde edip Berlin’e gidebilmek çok güzel bir şey

“Final-Four’a kalifiye olabilmek çok onur verici bir şey. Çünkü basketbol dünyada en zor oynanan oyunlardan birisidir. Üzerine tarih yazmak, uzatmada beşinci maçı kazanmak gerçekten hepimiz için, bütün çalışanlar ve bize bu konuda destek olanlar için müthiş bir şey. Bu güzel başarıyı elde edip Berlin’e gidebilmek çok güzel bir şey. Şimdi oraya gidip kupayı kazanmak için elimizden geleni yapmamız gerekiyor.”

Takımımızın, 2016 yılında Berlin’de düzenlenen Final-Four’da yer almasının hatırlatılmasının üzerine Nigel, “2016’daki Final-Four’dan haberim var. Bir totem yaptım; Final-Four başlarken geçmişteki bütün Final-Four finallerini izledim. O yüzden onu biliyorum. Ama benim de bir sorum olacak, ‘Neden Final-Four sürekli aynı şehirlerde oynanıyor?’ Ben de bunu merak ediyorum.” diye konuşurken, takım kimyasına dair şunları söyledi:
“Takım kimyasına gelirsek de şunları söyleyebilirim: 10 aylık bir sezon ve sezon içinde olan bir şey bu. Çok duygusal olan Avrupa kültüründe basketbol oynuyoruz. İlk başta da bazı şeyler oturmayınca sizler basın mensupları hemen yazıyor, ‘Kimya oluşması’ gibi. Ama unutmayın ki 10 aylık sezon bu. Biz, ikinci koçumuzla çalışıyoruz ve adaptasyonlar zaman alan şeyler. Hem takım hem de bireysel olarak birçok rekor kırıldı. En önemlisi de Türkiye Ligi play-offları ve Final-Four gibi şeyler için en iyi basketbolumuzu nisan ve mayıs aylarında oynayabilmek.”

Adım adım gitmemiz gerekiyor

“Sezon başında herkes aynı şeyi söyler. Maçtaki performansınız savunmayla paraleldir. O yüzden ikisinde de ne kadar iyiyseniz o kadar iyi oluyor. Ben de hep bunu yapmaya çalışıyorum. İyi olduğumuzu da düşünüyorum. Çünkü bunu hedef olarak koyuyorum. Bunun gibi başka hedeflerim de oluyor. Mutlaka yazıyorum ve yaptıkça okuyorum. Yapmadıklarımı da okuyorum. Ve başardıklarımın üstünü çiziyorum. Aslında çok değişik bir şey. Tam olarak ifade edilebilir mi, bilmiyorum. Büyük ihtimal dejavunun tam tersi oluyor ama hayal ettiğin ve hedeflediğin şeyin içinde olup yaşıyor olmaya devam etmek gibi bir şey. Adım adım gitmemiz gerekiyor. Aynı formda ve çalışmayla gitmemiz gerekiyor. Şu andaki odak noktamı EuroLeague değil, çünkü yarın ligde oynayacağımız play-off maçları var. Onları hedeflememiz gerekiyor.” diye konuştu.

Nick, büyük takımların, büyük maçların adamıdır

“Nick ile üçüncü yılım. Hem insan olarak hem de bir basketbolcu olarak onu çok seviyorum. Barcelona’da birlikteyken benim hem basketbol hem de duygusal anlamda iyi olmadığım bir dönemde o hep yanımdaydı. Beni o taşıdı ve bana o destek oldu. O yüzden onu ayrı bir seviyorum. Bunun için minnettarım. İki yıldır da buradayız, birlikteyiz ve koç Erdem’in söylediğine göre de benim sayılarımın %60’ını Nick’e borçluyum. Barcelona sonrası Sarunas ile ikili olarak çalıştıktan sonra buraya geldik. Çok fazla neden buraya geldiğimiz yazıldı, çizildi ve aynı şekilde çok eleştiriler yapıldı. Özellikle de Nick için çok fazla şey yazıldı, ‘Üçlükleri kötü, serbest atışları kötü’ gibi ama beşinci maçta Monaco’yu Nick kazandı! Mike James’i tutup normal averajda attığı sayının 9-10 sayı daha aşağıda kalmasına Nick sebep oldu. Bunun gibi birçok sebep var. Nick, çok mütevazıdır. Çok iyi bir oyuncudur, çok iyi bir insandır. Bunları hak ediyor. Ben hak edene her zaman iltifatı da ederim, çiçeği de veririm. Oynadığı her takımda da çok iyiydi. Bir takımda olması gereken en önemli faktörlerden birisi ve büyük takımların, büyük maçların adamıdır.”

Hücumda evet, yetenek ve ritim ama savunma tamamen gururla ilgilidir

“Mükemmeliyetçilikle ilgili olarak annem beni o şekilde büyüttü. ‘Bir şey nasıl yaparsan diğer her şeyi de öyle yaparsın. O yüzden en iyi şekilde yapmaya çalış, en iyisi olmaya çalış’ derdi. Yemek yemek olsun, dinlenmek olsun, çalışmak olsun… bunlar çok önemli şeyler ve sahadaki performansınıza yansıyor. Ne kadar sağlıklı beslensen de en büyük mücadelem tatlılarla, o konuda uğraşıyorum. Kalinic’in söylediklerine de gelince, katılıyorum. Sözleri gerçekten çok doğru. Benim de eski antrenörüm böyle demişti. Hücumda evet, yetenek ve ritim ama savunma tamamen gururla ilgilidir. Gururunuz varsa rakibinizi durdurabilirsiniz ve onları tutarsınız. Tabii ki burada cesaret de önemli. Beşinci pozisyonda savunma oynamak güzeldi. Rakibe smaçlar yapabiliyordunuz ve ben çok güçlüyüm, hızlıyım ve top bana geldiğinde de çok iyi şekilde kullanabiliyordum. Beni savunmaları da zorlaşıyordu. Sahada Nick’in olması da çok büyük katkı oluyor. Hücumda daha yaratıcı olabiliyor ve şutlarımızı kullanabiliyorduk. Cebimizde böyle bir sistem olunca avantajlı oluyoruz.”

(EuroLeague şampiyonu olunması halinde bir totemin olup olmadığı) Evet, maalesef böyle bir şey var ve tamamen benim etrafımda kuruldu bir düzen var. Ben alkol kullanmıyorum, hiç içmedim. Eğer şampiyon olursak en azından bir şeyler içmemi istiyorlar. İkincisi de veganım. Vegan olduğum için de özellikle Scottie tavuklu sandaviç yememi istiyor, şampiyon olursak.”

Oyuncumuz Nick Calathes: Çok zor bir sezon geçirdik ama ana hedeflerimizden biri olan Final Four’a kalmayı başardık

“Çok mutluyuz. İlk ana hedeflerimizden biriydi Final-Four’a kalifiye olabilmek ve bunu başardık. Çok zor bir sezon geçirdik, çok değişik şeyler oldu. Koçlar ve oyuncular olarak çok mutluyuz.

Tanrı iyidir, çok odaklıydım bütün sezon boyunca. Koçumuz değişti o (Sarunas Jasikevicius) geldikten sonra tabii daha da iyi oldu benim stilimi bilen birisiydi. Oyuncularla birlikte çok iyi bir bağımız var aile gibiyiz. Bunlarda hem bizi hem takımı başarıya taşıyan şeyler.

Zorluğuna gelirsek hepsi çok iyi ve orada olmayı hak eden takımlar. Panathinaikos bütün sezon boyunca çok sağlam oynadı çok tecrübeli oyuncuları var. Diğer yandan da Real Madrid ve Olympiakos var çok tecrübeli iki takım o yüzden de zor maçlar olacak.

Maç beni oraya getirdi hatta hayatımda en fazla üçlük kullandığım (Monaco) maç olabilir. Özgüvenim yerinde çok fazla da çalışıyorum o yüzden yapabileceğimi inanıyorum. Panathinaikos maçı da yine aynı şekilde gelişirse yine aynısını yapacağım. Koçumuz bu tip konularda çok yetenekli rakibin noktalarını çok iyi çıkarıyor.
(Mike James’i durdurduğumuz gibi.)

(Yunanistan ve Panathinaikos kariyeri hakkında) Orada büyüdüm, evet yaklaşık olarak yedi yıl oynadım. Kalbim hem basketbol hem de duygusal olarak her zaman orada olacak. Zaten Yunanistan ikinci evim. Çok güzel bir maç olacağına inanıyorum çünkü iki takımda muhteşem basketbol için çok güzel bir ortam olacak.”

Sponsorlu Reklam Alanı Bu alana reklam verebilirsiniz.
Sponsorlu Reklam Alanı Bu alana reklam verebilirsiniz.